Friday, September 2, 2016

Bill & Melinda Gates Hall | Morphosis | Last Architecture



Gates Hall at Cornell University brings together the school’s Computing Science and Information Science departments in a new joint facility designed to generate collaboration and spontaneous discourse between the disciplines. Through various strategies amplifying visibility, transparency, and social interaction, the new building interprets the departments’ shared educational mission to “integrate computing and information science—its ideas, technology, and modes of thought—into every academic field.”



Neighboring the historic Barton Hall and Hoy Field, Gates Hall re-energizes a previously underutilized campus corner, creating a new campus gateway and frontage. Surfaced in vibrant stainless steel panels, the building’s cantilevered entry canopy covers an outdoor plaza and student social space also defined by native landscaping and sculptural forms. The performative steel skin wraps the exterior façade in an angular weave, shading interior classrooms and creating a continuously dynamic and transformative surface. Advanced digital modeling tools used in designing the pattern, geometry, and details of the skin speak to the profound impact of computing on the arts and sciences.



The building program is organized to foster serendipitous social and academic exchanges, extending education beyond traditional classroom settings. Primary circulation is organized around a glazed atrium on the west side of the building where a full-height glass facade, skylights, and interior envelope of fritted glass reveal a nexus of activity on all floors. Ringed with informal study and collaborative spaces, the atrium provides literal and visible connections across disciplines. Encounters and impromptu charettes are facilitated by regular alcove spaces in the corridors, where the floor-to-ceiling glazing lining classrooms and offices becomes a transforming canvas for graphics, blackboard equations, and casual notes.


Gates Hall’s integrated sustainability systems express Cornell’s commitment to environmental stewardship, using multiple strategies to create healthier environments, reduce energy consumption, and preserve natural resources. Designed for ample daylight penetration, Gates Hall employs openness and transparency to create work environments that are more healthful for students, both physically and mentally. The high-performance glass façade, perforated metal shading screens, and mechanical system using campus lake-source cooling contribute to Gates Hall achieving 30% lower energy usage than a typical academic building. To decrease the environmental impact of construction, local/regional, recycled and renewable building materials are used throughout the building.





CLIENT:
Cornell University


SITE AREA:
1.28 acres / 0.52 hectares


SIZE:
101,455 ft² / 9,425 m²


PROGRAM:
Academic building with lecture hall, offices, conference rooms, seminar room, dry labs, and collaborative spaces


DESIGN:
2010 - 2011


CONSTRUCTION:
2012 - 2014

TYPE:
Educational













  





Thursday, May 9, 2013

Shearers Quarters | John Wardle Architects | Last Architecture

John Wardle Architects | This beguiling shearers quarters sits as a companion building to an existing historic cottage on a working sheep farm.

Located on the site of the old shearing shed that was destroyed by fire, the residence houses shearers, and family and friends on annual tree planting weekends and retreats.

The plan form transforms along its length to shift the profile of a slender skillion at the western end to a broad gable at the east. The geometry of this shift is carried through to the layout of internal walls, lining boards and window frames.

A singular palette of materials is used with corrugated galvanised iron to the exterior, and timber internally. Inside is a large open living/dining/kitchen area, bathroom and laundry, two bedrooms and a bunkroom.

The primary internal lining is Pinus Macrocarpa sourced from many different suppliers principally as individual trees from old rural windbreaks.


The bedrooms are lined in recycled apple box crates, sourced from the many old orchards of the Huon Valley where the timber remained stacked but unused since the late 1960s.
















Casa Itu | Studio Arthur Casas | Last Architecture

Studio Arthur Casas