Skip to main content

Tel Aviv Museum of Art | Preston Scott Cohen Inc | Architecture

Tel Aviv Museum of Art, Preston Scott Cohen Inc.
Design 2003-2009 Construction 2007-2010.

Located in the center of the city's cultural complex, the program for the Tel Aviv Museum of Art Amir Building posed an extraordinary architectural challenge: to resolve the tension between the tight, idiosyncratic triangular site and the museum's need for a series of large, neutral rectangular galleries.



The solution: subtly twisting geometric surfaces (hyperbolic parabolas) that connect the disparate angles between the galleries and the context while refracting natural light into the deepest recesses of the half buried building.



The building represents an unusual synthesis of two opposing paradigms for the contemporary museum: the museum of neutral white boxes and the museum of architectural spectacle. Individual, rectangular galleries are organized around the "Lightfall", an eighty-seven foot tall spiraling atrium.



The building is composed according to multiple axes that deviate significantly from floor to floor. In essence, it is a series of independent plans and steel structural systems stacked one atop the other, connected by geometric episodes of vertical circulation.

The new building refers to the original building in such a way that the two can be seen as having a family resemblance. At the same time, it relates to a larger tradition of the new that exists within Israeli architectural culture.

The multiple vocabularies of Mendelsohn and Bauhaus Modernism in Tel Aviv are resynthesized in an architectural language that is internationalist and progressive in its cultural orientation.



Client: Motti Omer, Director and Chief Curator

Project Team: Preston Scott Cohen, Inc., Cambridge, MA, Preston Scott Cohen (Design); Amit Nemlich (Project Architect); Tobias Nolte, Steven Christensen, Guy Nahum, Gjergj Bakallbashi, Bohsung Kong (Project Assistants); Models: Jonathan Lott (Lightfall); Isamu Kanda (Massing in Situ); Renderings: Chris Hoxie (Exterior, Lightfall); Agito Design Studios (Lobby and Gallery Views); Competition Project Team: Scott Cohen, Cameron Wu, Andrew Saunders, Janny Baek; Competition Consultants: Ove Arup and Partners, Caroline Fitzgerald, Tom Dawes, Mark Walsh-Cooke (Structural and MEP); Hanscomb Faithful and Gould (Cost Estimator)

General Contractor: Hezkelevitch Engineering



Comments

Popular posts from this blog

Waimarama House | Herriot + Melhuish | Architecture

Herriot + Melhuish Architecture Ltd - Waimarama House

Shifting Tides - Strongly connected to the land and surrounding beachside - a prime example of the new beach house vernacular in New Zealand -

Herriot + Melhuish have created a holiday home that's prepared to move, if the sands and tides shift against it.



Overview

Having recently picked up a New Zealand Architecture Award for 2008/9, this house exemplifies the latest in bach design. Not forgetting its heritage, the house uses traditional materials, in a befitting contemporary manner. Horizontal wethearbords, plywood and sheets of iron roofing were the mediums for many a handyman around coastal New Zealand, used to create simple holiday huts.

Today, the same materials have produced this modern wonder. A comfortable 4 bedroom home, with sheltered outdoor spaces and an upstairs retreat from entertaining for the owners.

Far from it's simple forebarers, this is a house where the living is easy. sheltered summer decks, outdoor showers…