Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2009

Villa in the Woods | Zecc Architecten | Architecture

Zecc Architecten projected this new villa located on a wide constructing site in the woods of Soest, in the Netherlands.
The villa has a spatial connection between the three floors thanks to the void that goes from the basement to the second floor. Standing at front entrance a view over the void, directly into the garden, is provided. Functions as the toilet, wardrobe and closets are connected to this void. The parapet around this void continues smoothly into these functional spaces and make sure a sculptural link between the three floors is created.







V23K18 | Pasel.Kuenze | Architecture

Design for a private house in an urban master plan by MVRDV.


As the plot does not allow for traditional front or back gardens, the design incorporates open-air spaces within the build structure. The open floor plan with its voids generates exciting views inside the volume and enhances the relation between inside and outside spaces. As the wooden facade is vertically extended, the roof provides a hidden garden with a maximum of privacy.













Architects: Pasel.Kuenzel Architects
Location: Leiden, The Netherlands
Project Area: 130 sqm building + 60 sqm garden
Project year: 2005-2009
Photographer: Marcel van der Burg

Atherton Residence | Turnbull Griffin Haesloop | Architecture

Turnbull Griffin Haesloop Architects have designed a home in Atherton, California.



Located on the peninsula south of San Francisco, this house sits on an internal suburban flag lot. The previous 1950’s house, which was removed due to structural problems, featured mature landscaping and a manmade pond that the clients wanted to preserve.

They wanted their new house to be a private retreat that maximizes the drama of the pond and takes advantage of the privacy of the site. As advocates of year round outdoor dining and entertaining, the clients wanted a house that would open up to the landscape and have as many outdoor rooms as possible.

The design solution breaks the program into four buildings – main house, study, pool house and garage – that ring the edge of the site and focus inwards on the pond, garden and pool.
The main house features a butterfly roof that turns up to the south with a dramatic overhang. Large sliding glass doors open directly out to the pond and terrace.

The roofs conc…

Dentist Clinic | UID Architects | Architecture

Dentist Clinic in Fukuyama, Hiroshima UID Architects



photo © Sergio Pirrone // icon-eye

Keisuke Maeda of UID Architects, designed a building for a multi-tenant project in Fukuyama // Hiroshima. Maeda used a somewhat unconventional approach to his design of this multi-tenant building as he and his clients tried to rethink and evaluate the possibilities of a multi-tenant building that would symbolize an “appealing contemporary philosophy while taking into account such routine considerations.” Usually, such projects and the offices which design them place their entire emphasis on profit maximization and the optimization of the floor area. Maeda believes that such projects and their architecture often incorporate superficial elements.


Image Courtesy of Keisuke Maeda // UID Architects
With a long and narrow plot, which is surrounded on all three sides by neighboring houses Maeda embedded a steel structure while the building’s cedar-clad plywood shell neatly encloses the premises of the dental…

Athlone Town Centre | Murray O'Laire | Architecture

Athlone Town Centre Murray O'Laire Architects



Athlone Town Centre can be seen as a new urban quarter adjacent to the footprint of the historical quarter of the town. The site is an assemblage of infill and backland plots, ‘brownfield’ uses and semi-derelict structures comprising c.2.9 hectares in the centre of Athlone. Its location and physical attributes are fundamental to the architectural and urban design approach pursued.
The challenge, to insert a large mixed use development in to an historic setting, was assisted by the shape, topography and particular features of the site. The project is about ‘stitching and mending’ existing streetscapes, and making connections and spaces, as much as it is about giving appropriately authentic contemporary expression to its core function, the retail centre.
Exploiting the site gradient effectively conceals all parking, servicing and delivery facilities on two subterranean levels, eliminating vacuous expanses of surface parking and allowing t…