C+V house | Giovanni Vaccarini | Architecture

C+V house Giovanni Vaccarini architects

"The idea was to construct a building with an 'inverse' guideline. Instead of being oriented towards the city, looking outward from the hill; the house is completely turned towards the hill", says Giovanni Vaccarini, designer of the C+V house.

Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects


"House Capece-Venanzi, is a suburban house for a young couple.
Situated in the diffuse Conurbazione of the Adriatic coast, between Ascoli and Pescara, the house is built on an "intermediate" area -- between the plain and a hill. An area that was thitherto seen as being a place unworthy of being built upon."

Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects

"Located in the midst of intertwined single-family houses on two levels and a hill, the site is tight, and green -- covered in natural or 'spontaneous' vegetation.
The idea was to construct a building with an 'inverse' guideline.
Instead of being oriented towards the city, looking outward from the hill; the house is completely turned towards the hill -- the hill that acts as a rising 'green sea' on which the house shows itself."

Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects


"The planning of the house can be defined across three levels:
The lowest level is underground. An inner patio acts as the central element around which the spaces are organized; creating an interaction between the buried spaces, roof-garden area, and the suspended volume of the upper level (the ground level).
The ground floor is the part of the building that holds all levels together. Acting as the border between the uncovered-roof-garden and the covered-day-area, metal (vetrata wall) and glulam surfaces wrap around the spaces; connecting the ground level with the upper one.
The first floor consists of various rooms and private spaces typical of a house (bath/sauna, study etc.)"

Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects



"The volumes of the house are metaphors - to the pieces in a game of tetris, albeit at a much larger scale.
The base is covered in stone, juxtaposed with the volume covered in white plaster; the base 'is cut' on the forehead in the west, by a vetrata wall, all the way upto its height; while the overlapping volume is intersected by a wedge of the free shaped circular hall."

Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architectsArchitecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects
Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects

Architecture-Page  C+V house by Giovanni Vaccarini  architects

Photographs by Alessandro Ciampi.

Comments