Friday, December 11, 2009

Private House | Ljubno ob Savinji | Architecture


Architects Anton Žižek and Marjan Poboljšaj, both of whom graduated in 1997, are being noticed consistently at European events and competitions for their progressive design work — from interior design and furniture concepts to architecture. They are the founders of Superform, based in Ljubljana, the capital of Slovenia.

Recently, Superform created an interesting retreat for a private client by combining two existing buildings in the town of Ljubno ob Savinji, 70 kilometers from the capital.

The first house that resembles the traditional buildings of the valley is monolithic and introverted and contains the bedrooms, bathrooms and kitchen. Its main materials are wood and stone.

Housing the living room, dining room and a large hall, the second house resembles a boat anchored in the green bay and is more extroverted, open an modern than the first. Its materials are glass, steel, Rheinzink and wood. The combined structure looks bold, yet agrees with its environment and looks entirely livable. Not an easy feat to achieve. - Tuija Seipell

Courtyard House | Studio Junction | Architecture

Courtyard-House1



Studio Junction designed an infill housing as an alternative urban typology.

By converting a contractor warehouse in a mixed-use industrial neighborhood, the ambition was to create a modern, affordable home and studio for a family of four.

The design of the house is generated by an emphasis on the views and activities of the interior courtyards, where all the windows look inwards.

Courtyard-House2


Courtyard-House3


Courtyard-House4


Courtyard-House5-1Courtyard-House5-2


Courtyard-House6


Courtyard-House7

Photos by Rob Fiocca & Peter Tan
Courtyard-House8

Friday, December 4, 2009

Casax5 | MZC Architettura | Architecture

Casax5 by MZC Architettura in Treviso, Italy.




Called Casax5, the project features a pool on the wood-clad rooftop.

The interior predominantly consists of white and reflective surfaces, with grey resin flooring in areas for daytime use and wooden floors in the bedrooms.




A big apartment in the outskirts of the city, near the railway. The principal floor is for everyday functions. The upper floor is for the body, for relax, for playing.

A central part is rounded by a black wall/furniture/wall. This black wall/furniture/wall is like a scenic curtain, a filter between day and night and viceversa.




A big space living-kitchen is completely white: walls, furniture, ceiling, lamps etc. The flooring is like a water surface where white colour reflects itself.

The interior concept is that every part has a individual life: every part contains space, light, colour and is composed by elementary volumes.
All the surfaces reflect natural and artificial light giving to the space an overexposure effect.




Crossing the black filter we enter to the night part of the house where the effect is similar to the day part. The difference between the two pars is the flooring: grey resine for day, cool grey wood board for night. Going up throught the grey stairs we arrive on the upper floor.
On a side we find the pool with a big wooden solarium around; on the other side a concrete outside kitchen with a concrete table.



concept: 2008 executive project: 2008 execution: 2008/09
project: mzc architettura, mario marchetti, fabio zampiero, giuseppe cangialosi
collaborators: elena jodice, alberto buso, vittorio massimo

Wednesday, December 2, 2009