Distance of Fog | StudioGreenBlue | Last Architecture

Distance of Fog by StudioGreenBlue
Japanese architects StudioGreenBlue
have completed a house in Kōnosu City, Saitama Prefecuture, Japan, with an
interior featuring white perforated screens throughout the space.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Called Distance of Fog, the project incorporates metal screens to provide
sense of privacy within the open-plan space.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Th perforated partitions each have a different pattern and have been
arranged to overlap each other.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
This overlapping creates a constantly changing pattern depending on the
angle of the viewer and provides a distorted view of whatever is behind the
screen.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Here’s some more information from the architects:

This house is called “Distance of Fog” and it is situated in the suburbs
of Tokyo.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
The project site is located on a cul de sac with seven other single
family homes.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Cul de sac’s in Japan often are used as a common space for the families
that live on them, and they are often used as children’s playgrounds or
places of gathering.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
But unfortunately, most suburban Japanese homes tend to be disconnected
to the street.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
This subdivision is certainly no exception.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
The client requested an “expanse of space” and an “open floorplan” which
suited their lifestyle.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Therefore, we decided to design a house with a bright presence.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
We also wanted to extend the brightness into the rooms and naturally
illuminate the common spaces within the home.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Privacy became the biggest challenge when deciding to open the home up to
the street.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
It became apparent that the proximity of the home to the road presented a
challenge of separation between spaces.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
So we decided to create a sense of distance with the concept of looking
through fog.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
This concept breaks up the visual range, without creating a solid
barrier.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Using the concept of filtering an image, we adjusted the level of visual
information penetrating through multiple layers, creating an effect similar
to looking though fog.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
First, we moved the house to the back of the lot and maximized the front
yard.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Then we adjusted the level of visual information as it relates to the
finish floor level, placement of walls, and also reflections on mirrors and
glass.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Furthermore, we separated the private room by using perforated metal
screens, each one of a unique pattern, and they were arranged to very
specific locations.
Distance of Fog by StudioGreenBlue

Comments