Jhouse | BBLab Arquitectos | Last Architecture

Jhouse by bblab arquitectos
The façade of this house in Valencia by Spanish architects

BBLab Arquitectos
is punctured with a pattern of circular holes.
Jhouse by bblab arquitectos
The garden-facing elevations of Jhouse are glazed from floor to ceiling
on the ground floor.
 Jhouse by bblab arquitectos
An internal iron staircase connecting the ground and first
floors appears solid in profile but has no risers, so it appears lighter
when viewed straight-on.
Jhouse by bblab arquitectos
More stories
about houses on Dezeen »


More projects in
Spain on Dezeen »

Jhouse by bblab arquitectos
Photography is by Ricardo Espinoza.
The following is from the architects:

J HOUSE, a “wrapping” for everyday life.
How to combine an adequate privacy together with a straight relationship
with the outdoor space in a small urban plot? How to enhance the spatial
experience in a reduced residential program?
Jhouse by bblab arquitectos
The building section articulates the public and private areas of the
house. On the one hand, the sunny, open and transparent ground floor
dissolves into the garden, whereas on the other hand a secretive, cagey and
bright first floor introduces a more nuanced interior-exterior relationship.
Here, the desired privacy is achieved by several patios enclosed by
round-shaped lattice walls that allow seeing without being seen, and help to
regulate the intense light of Valencia.
Jhouse by bblab arquitectos
The hanging iron staircase acts as “transitional” device between the two
floors. The spatial layout on both levels seeks to achieve further visual
depth by constructing several interior-exterior sequences.
Jhouse by bblab arquitectos
This is the project of a house characterized by its topological qualities
rather than by its functional ones. The distinct and qualified spaces allow
their residents to enjoy everyday experiences.

Jhouse by bblab arquitectos

Data
Architects

(Design, Detailed Design and Site Management)

Ana Bonet Miró

Luca Brunelli

Jhouse by bblab arquitectos

Team

Jean-Baptiste Joye

Carla de Prada

Juan Lobato

Enrique Lopéz (Quantity Surveyor, Site Security and Management)
External Consultants

Structural engineer: Jesús Egea

Services: Maria Ángeles González

Jhouse by bblab arquitectos

Date: 2006 – 2010

Location: Rocaford, Valencia, Spain

Client: J. B. Miró

Gross surface: 353 m2

Building cost: 375.000 €

Characteristics of work: Private residence

Comments