Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Villa SK by Atelier Thomas Pucher | Last Architecture

Previous 123456Pause Next Austrian architects Atelier Thomas Pucher built a glass box and courtyard onto this house in Graz to bring the family’s living space outdoors.

Two steel beams mark out the concrete roof structure, which can be accessed from the first floor of the house and used as a terrace.

The glass box provides a new living area, which is screened on one side by an internal brick wall.

Outside, a concrete floor wraps around the glass box and leads to the square courtyard, which wraps around a walnut tree.

At the far end, a rough stone wall provides shelter to the courtyard.



Photographs are by Lukas Schaller.
Here’s some more information from the architects:
The initial assignment for the Villa SK was to rebuild with a rather limited budget an existing single family house and adjust it to the needs of its future inhabitants. Instead of redeveloping the old structure, the decision was made to add a contrasting annexe that would extend the living area of the house into the gard…

Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects | Last Architecture

London firm Zaha Hadid Architects has completed a 330,000-square-metre retail, office and entertainment complex in Beijing. The Galaxy Soho building comprises four main domed structures, fused together by bridges and platforms between curving floor plates to create a fluid environment that surrounds a series of public courtyards and a larger central “canyon”. “The design responds to the varied contextual relationships and dynamic conditions of Beijing,” says Zaha Hadid. “We have created a variety of public spaces that directly engage with the city, reinterpreting the traditional urban fabric and contemporary living patterns into a seamless urban landscape inspired by nature.” There are 18 floors in total, including three below ground, with retail units surrounding the courtyards on the lower levels, offices from floors four to 15, and restaurants and bars at the upper reaches. The exterior of the building is clad in aluminium and stone while the interior features glass, terrazzo, sta…

The Culture Yard by AART Architects | Last Architecture

A faceted glass shroud cloaks these former shipbuilding warehouses in Elsinore, Denmark, which architects AART have converted into a cultural centre.

The seafront shipyard buildings of The Culture Yard now contain concert halls, a public library, exhibition rooms, conference rooms and a dockyard museum.

The concrete structure and bricks walls of the existing buildings are left exposed inside the centre, whilst original wrought-iron staircases and balconies are retained behind the glass.

After dark, the lights behind the transparent facade brightly illuminate the sea-facing side of the building.



Photography is by Adam Mørk.

The following text is from AART:
The Culture Yard
1st prize in open international architecture competition // 17.000m2 cultural centre in Elsinore in Denmark
In many years the attention has been aimed at the site adjacent, where the UNESCO World Heritage site, Kronborg Castle, which is famous for its role in Shakespeare’s Hamlet, exerts its magnetic pull on both to…