Skip to main content

Roses IES Cap Norfeu | Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús

the windows of this school extension in Girona, Spain, are concealed behind a perforated metal skin.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
Designed by Spanish architects Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús, the new wing contains two classrooms, a laboratory and tutorial rooms within a narrow, single-storey structure.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
The block benefits from a south-facing facade, so adequate levels of daylight filter through the perforated walls to the rooms inside.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
The architects also added a second wing, where rooms that include a canteen are contained behind a traditional glazed facade.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús

Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
Photography is by Adrià Goula.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús

The aim of this project is the alteration and extension of IES Cap Norfeu in Roses.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
The intervention involves the enlargement of the school complex in the site’s north region with two small PB buildings that surround one of the existing buildings in operation.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
Two strategies are considered to face this programme:
1a. Group two classrooms, the lab, the teacher and tutorial department in one container, a light box which rests on top of a solid base. It is placed parallel to the warehouse and open to the schoolyard. A large south oriented building, protected by a lattice which leaves the light needed for using the schoolyard and which formally closes the box structure, delivering an abstract picture.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
2a. Group the canteen-catering-bar, the dressing rooms, the alumni association, AMPA and the warehouse in one section. Its shape is the result of introducing all of these applications in the site’s region between the workshop and its own limit. Construction follows the formal language of the existent building.
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
1st prize, restricted competition
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
Click above for larger image
Address: Carrer Ponent 11 17480 (Girona)
City: Roses
Region: Alt Empordà
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
Project: November 2007
Construction date: December 2010 / October 2011
Authors: Javier de las Heras Solé – Bosch Tarrús arquitectes scp
Arquitecture contributors: Mercedes Sánchez Hernández, Asunción Belda Esteban
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
Contributors: Blàzquez-Guanter arquitectes consultors d’estructures, Proisotec, enginyeria, Jordi Roig Fontseca, arquitecto técnico
Site Management: Javier de las Heras Solé, arquitecto
Executive management: Sònia Cuevas, arquitecto técnico ( Summa,sa )
Roses IES Cap Norfeu extension by Javier de las Heras Solé and Bosch Tarrús
Promoter: Gestió d’infraestructures SAU GISA
Contractor: Arcadi Pla, SA

Comments