Skip to main content

Shearers Quarters | John Wardle Architects | Last Architecture

John Wardle Architects | This beguiling shearers quarters sits as a companion building to an existing historic cottage on a working sheep farm.

Located on the site of the old shearing shed that was destroyed by fire, the residence houses shearers, and family and friends on annual tree planting weekends and retreats.

The plan form transforms along its length to shift the profile of a slender skillion at the western end to a broad gable at the east. The geometry of this shift is carried through to the layout of internal walls, lining boards and window frames.

A singular palette of materials is used with corrugated galvanised iron to the exterior, and timber internally. Inside is a large open living/dining/kitchen area, bathroom and laundry, two bedrooms and a bunkroom.

The primary internal lining is Pinus Macrocarpa sourced from many different suppliers principally as individual trees from old rural windbreaks.


The bedrooms are lined in recycled apple box crates, sourced from the many old orchards of the Huon Valley where the timber remained stacked but unused since the late 1960s.
















Comments

Popular posts from this blog

Waimarama House | Herriot + Melhuish | Architecture

Herriot + Melhuish Architecture Ltd - Waimarama House

Shifting Tides - Strongly connected to the land and surrounding beachside - a prime example of the new beach house vernacular in New Zealand -

Herriot + Melhuish have created a holiday home that's prepared to move, if the sands and tides shift against it.



Overview

Having recently picked up a New Zealand Architecture Award for 2008/9, this house exemplifies the latest in bach design. Not forgetting its heritage, the house uses traditional materials, in a befitting contemporary manner. Horizontal wethearbords, plywood and sheets of iron roofing were the mediums for many a handyman around coastal New Zealand, used to create simple holiday huts.

Today, the same materials have produced this modern wonder. A comfortable 4 bedroom home, with sheltered outdoor spaces and an upstairs retreat from entertaining for the owners.

Far from it's simple forebarers, this is a house where the living is easy. sheltered summer decks, outdoor showers…

Tel Aviv Museum of Art | Preston Scott Cohen Inc | Architecture

Tel Aviv Museum of Art, Preston Scott Cohen Inc. Design 2003-2009 Construction 2007-2010.
Located in the center of the city's cultural complex, the program for the Tel Aviv Museum of Art Amir Building posed an extraordinary architectural challenge: to resolve the tension between the tight, idiosyncratic triangular site and the museum's need for a series of large, neutral rectangular galleries.



The solution: subtly twisting geometric surfaces (hyperbolic parabolas) that connect the disparate angles between the galleries and the context while refracting natural light into the deepest recesses of the half buried building.



The building represents an unusual synthesis of two opposing paradigms for the contemporary museum: the museum of neutral white boxes and the museum of architectural spectacle. Individual, rectangular galleries are organized around the "Lightfall", an eighty-seven foot tall spiraling atrium.



The building is composed according to multiple axes that deviate…